Rytmisk musik ved kirkens vigtigste højtid

PÅSKESALMER FÅR NYT LIV

Torsdag 21. april 2016 kl: 08:55

Lise Petersen med band

Lise Petersen fortolker opstandelsesbudskabet i en række påskekoncerter.

"Påskesalmerne trænger til at komme frem i lyset og blive støvet af. Hidtil har jule- og gospel-koncerter været den rytmiske musiks primære indgang til sognekirkerne, og det har skabt fornyet interesse for jule- og gospelmusik hos et bredere publikum. Nu bliver påskesalmerne også fortolket i et helt nyt musikalsk udtryk, hvor orgel og kirkekor er væk, men budskabet er det samme," forklarer Lise Petersen, som allerede har mærket mange sognekirkers interesse for rytmisk musik i forbindelse med påskehøjtiden.

Dramatiske salmer
Fortolkningsarbejdet med påskesalmerne har været en ny og anderledes udfordring for sangerinden, som i 2007 udgav debut-cd'en "Bred dine nådesvinger - sange af Lina Sandell" og siden har givet kirkekoncerter i hele landet.
"Påskesalmerne er utrolig voldsomme og stærke i deres billedsprog. For eksempel behandler salmen "Hil dig frelser og forsoner" store emner som liv, død, skyld og opstandelse, og det kalder jo på store musikalske virkemidler," siger Lise Petersen, som udover de faste musikere Jacob Worm (guitarer), Lasse Kobbersmed (tangenter) og Jesper Smalbro (kontrabas) derfor også på cd'en har fået selskab af den internationalt anerkendte violinist Harald Haugaard og den norske slagtøjsvirtuos Helge Norbakken. 

En ny generation af kirkemusikere
Århusianske Lise Petersen er vokset op med kirkegang og salmesang, men er samtidig et barn af sin tid og har den rytmiske musik på rygraden. Hun tilhører en ung generation af kirkemusikere, som udtrykker kristendommen i et nyt tonesprog. Hun forholder sig frit til den traditionelle klassiske kirkemusik og giver sin personlige fortolkning af kirkemusikken og salmernes budskab. 

"Påskens drama er kulminationen på det, der begynder med barnet i krybben. Salmerne beskriver, hvordan lyset bryder igennem med Jesu opstandelse påskemorgen efter Langfredags mørke. Dette store drama bliver for mig nærværende og personligt gennem de gamle salmedigtere," fortæller Lise Petersen.


© Copyright 2019 Kirkekoncertbooking tlf. 7020 3648. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.
Kirkekoncertbooking tlf. 7020 3648
Booking Tel: 7020 3648
E-mail: niels.kofoed@nkmusic.dk